marți, 24 august 2010

Medierea conflictelor

Teoretic putem elabora un plan de mediere a conflictelor intre elevi de catre elevi (peer mediation).
Aplicarea in practica incumba multe dificultati care au fost semnalate deja de catre colegii mei de dialog, asa ca nu voi mai insista asupra lor. Personal, pledez pentru pentru ideea de preventie in aparitia conflictelor, prin dezvoltarea unor abilitati sociale si emotionale (in care un rol important il are comunicarea - comunicarea asertiva si ascultarea activa) ce se poate realiza in cadrul orelor de dirigentie si consiliere, de catre psihologul scolar. 
Elevii pot fi implicati ca mediatori in rezolvarea unui conflict, prin initierea unui joc de rol, propunandu-le ca tema un conflict interpersonal. 
In cazul unui conflict real intre elevi, fie ca este vorba doar de simple tachinari intr ei, sau agresivitate verbala, mergand pana la agresivitate fizica, este importanta colaborarea intre actorii educationali: profesori diriginti, psiholog, parinti.


Medierea conflictelor este un proces de rezolvare a disputelor, in care un intermediar profesionist asista partile aflate in dezacord sa ajunga la un acord prin promovarea cooperarii, comunicarii si prin facilitarea negocierii.


Rezolvarea si stingerea conflictului incumba probleme care reclama cunostintele si abilitatile unui specialist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu