1. Puncte tari:
- atitudinea critica a lui B.O. care sesizeaza indiferenta si toleranta scolii fata de violenta, absenta unui program privind lupta pentru combaterea violentei in scoala, existenta unor profesori corupti sau lipsiti de experienta, fara autoritate, dar si existenta unor exceptii – profesori respectati (la informatica, chimie);
- sesizeaza ca sanctiunile in scoala nu sunt in raport direct cu fapta comisa, prin urmare sunt ineficiente;
- B.O. este sociabil, comunicativ.
Puncte slabe:
- comportament violent in scoala si in afara scolii;
- atractia si implicarea intr-un grup delincvent;
- impulsivitate si lipsa de autocontrol;
- dorinta de a fi admirat, de a fi lider, de a soca, de a iesi in evidenta intr-un mod negativ (este o nevoie personala, de a atrage atentia asupra sa, ca o compensatie in absenta parintilor).
- absenteism.
2. Elevul B.O. recurge la mai multe forme de violenta:
- violenta fizica fata de colegi si profesori;
- violenta verbala, injurii fata de congeneri si fata de profesori;
- atentate la bunurile scolii: distrugerea bancilor, aruncarea catalogului pe fereastra.
3. Pornind de la ideea conform careia copilul este simptomul familiei, radacinile cauzelor comportamentului violent al elevului le gasim in familie.
Parintii lui B.O. sunt plecati in strainatate, deci el este scapat de sub control, asa ca va trebui sa se descurce singur.
Parintii lui B.O. sunt plecati in strainatate, deci el este scapat de sub control, asa ca va trebui sa se descurce singur.
Si singurul mod de a se descurca, in opinia sa, este de a recurge la violenta: ”recurg la violenta ca sa-mi rezolv problemele”.
Pe de alta parte, nici cand erau in tara, parintii sai nu aveau o conceptie sanatoasa fata de educatie, fiind toleranti si ingaduitori, incurajand si intarind comportamentul violent al copilului lor. A face uz de violenta fizica si verbala in cartier si la scoala este o valuare, o virtute care te ajuta sa te descurci in viata. Elevul preia modelul comportamental al parintilor sai; motivul plecarii acestora in strainatate este in legatura cu un caz de infractionalitate.
De asemenea, si scoala reprezinta un mediu vulnerabil care intareste si accentueaza comportamentul violent al lui B.O.: “elevi nebuni, e dezastru, batai, acte de vandalism”, 90% din elevi fura pentru ca au o situatie materiala precara.
4. Gratie temperamentului sau impulsiv si a lipsei de autocontrol, elevul B.O. reactioneaza agresiv la orice provocare din partea colegilor, cat si datorita lipsei de intelegere din partea unor profesori. Faptul ca familia este absenta fizic, dar si ca rol, il determina pe elevul B.O. sa recurga la violenta pentru a-si rezolva problemele.
5. Nevoia lui B.O. de a atrage atentia, de a iasi in evidenta, poate fi directionata spre implicarea sa in activitati placute, potrivit aptitudinilor si capacitatilor sale ( sa realizeze un poster cu tema “Sa spunem nu violentei”), sa participe la proiecte si activitati extracurriculare , sa i se asigure sprijin si supot de catre psihologul scolar pentru a-si gestiona mai bine activitatea in absenta parintilor.