marți, 24 august 2010

Studiu de caz B.O.



1. Puncte tari:
- atitudinea critica a lui B.O. care sesizeaza indiferenta si toleranta scolii fata de violenta, absenta unui program privind lupta pentru combaterea violentei in scoala, existenta unor profesori corupti sau lipsiti de experienta, fara autoritate, dar si existenta unor exceptii – profesori respectati (la informatica, chimie);
- sesizeaza ca sanctiunile in scoala nu sunt in raport direct cu fapta comisa, prin urmare sunt ineficiente;
- B.O. este sociabil, comunicativ.


Puncte slabe:
- comportament violent in scoala si in afara scolii;
- atractia si implicarea intr-un grup delincvent;
- impulsivitate si lipsa de autocontrol;
- dorinta de a fi admirat, de a fi lider, de a soca, de a iesi in evidenta intr-un mod negativ (este o nevoie personala, de a atrage atentia asupra sa, ca o compensatie in absenta parintilor).
- absenteism.

2. Elevul B.O. recurge la mai multe forme de violenta:
- violenta fizica fata de colegi si profesori;
- violenta verbala, injurii fata de congeneri si fata de profesori;
- atentate la bunurile scolii: distrugerea bancilor, aruncarea catalogului pe fereastra.

3. Pornind de la ideea conform careia copilul este simptomul familiei, radacinile cauzelor comportamentului violent al elevului le gasim in familie. 
Parintii lui B.O. sunt plecati in strainatate, deci el este scapat de sub control, asa ca va trebui sa se descurce singur. 
Si singurul mod de a se descurca, in opinia sa, este de a recurge la violenta:  ”recurg la violenta ca sa-mi rezolv problemele”.
Pe de alta parte, nici cand erau in tara, parintii sai nu aveau o conceptie sanatoasa fata de educatie, fiind toleranti si ingaduitori, incurajand si intarind comportamentul violent al copilului lor.  A face uz de violenta fizica si verbala in cartier si la scoala este o valuare, o virtute care te ajuta sa te descurci in viata. Elevul preia modelul comportamental al parintilor sai; motivul plecarii acestora in strainatate este in legatura cu un caz de infractionalitate.
De asemenea, si scoala reprezinta un mediu vulnerabil care intareste si accentueaza comportamentul violent al lui B.O.: “elevi nebuni, e dezastru, batai, acte de vandalism”, 90% din elevi fura pentru ca au o situatie materiala precara.

4. Gratie temperamentului sau impulsiv si a lipsei de autocontrol, elevul B.O. reactioneaza agresiv la orice provocare din partea colegilor, cat si datorita  lipsei de intelegere din partea unor profesori. Faptul ca familia este absenta fizic, dar si ca rol, il determina pe elevul B.O. sa recurga la violenta pentru a-si rezolva problemele.

5. Nevoia lui B.O. de a atrage atentia, de a iasi in evidenta, poate fi directionata spre implicarea sa in activitati placute, potrivit aptitudinilor si capacitatilor sale ( sa realizeze un poster cu tema “Sa spunem nu violentei”), sa participe la proiecte si activitati extracurriculare , sa i se asigure sprijin si supot de catre psihologul scolar pentru a-si gestiona mai bine activitatea in absenta parintilor.

Mituri despre violenta

Aparitia unui copil intr-o familie, fie ca ne referim la familia monoparentala, sau biparentala schimba substantial viata acesteia. Fie ca esti parinte unic sau exista doi parinti in familie acestia trebuie sa-si asume rolul de parinte, rol ce presupune asumarea unor responsabilitati pentru toata viata. Esti parinte 24 de ore din 24 si 365 de zile pe an.



"Parintele nu are de ce sa se scuze in fata copilului" - E foarte important cand un parinte greseste ( e normal si omeneste a gresi chiar daca esti adult) sa-si ceara scuze in fata copilului. Copiii apreciaza foarte mult un astfel de gest, simt ca sunt respectati si cu siguranta isi vor respecta mai mult parintii.

Harta mentala

Medierea conflictelor

Teoretic putem elabora un plan de mediere a conflictelor intre elevi de catre elevi (peer mediation).
Aplicarea in practica incumba multe dificultati care au fost semnalate deja de catre colegii mei de dialog, asa ca nu voi mai insista asupra lor. Personal, pledez pentru pentru ideea de preventie in aparitia conflictelor, prin dezvoltarea unor abilitati sociale si emotionale (in care un rol important il are comunicarea - comunicarea asertiva si ascultarea activa) ce se poate realiza in cadrul orelor de dirigentie si consiliere, de catre psihologul scolar. 
Elevii pot fi implicati ca mediatori in rezolvarea unui conflict, prin initierea unui joc de rol, propunandu-le ca tema un conflict interpersonal. 
In cazul unui conflict real intre elevi, fie ca este vorba doar de simple tachinari intr ei, sau agresivitate verbala, mergand pana la agresivitate fizica, este importanta colaborarea intre actorii educationali: profesori diriginti, psiholog, parinti.


Medierea conflictelor este un proces de rezolvare a disputelor, in care un intermediar profesionist asista partile aflate in dezacord sa ajunga la un acord prin promovarea cooperarii, comunicarii si prin facilitarea negocierii.


Rezolvarea si stingerea conflictului incumba probleme care reclama cunostintele si abilitatile unui specialist.

Valorificarea datelor colectate

Plan de activitati pentru prevenirea si diminuarea cazurilor de violenta:




JUST ANOTHER FLOOR KIDS BATTLE


- consiliere colectiva in cadrul orelor de dirigentie la toate clasele unde s-au inregistrat cazuri de violenta, si nu numai, avand ca tematica activitati de comunicare, de dezvoltare a competentelor sociale si emotionale;


- concursuri pe diferite teme( concursuri de eseuri, de postere pe tema violentei, dramatizari, jocuri de rol);


- implicare elevilor in proiecte educationale si activitati extra curriculare;


- serbari scolare cu ocazia diferitelor evenimente respectand obiceiurile si traditiile tuturor etniilor;


- intalniri cu personalitati din diferite domenii de activitate ( sportivi, medici, preoti);


- organizarea saptamanii antiviolenta;


- Intalniri cu parintii in cadrul "Clubul parintilor" avand ca tema "Agresivitatea la copil si adolescent", "Violenta scolara - forme, cauze si modalitati de prevenire"etc.;


- colaborarea psihologului scolar si a profesorului de sprijin pentru consilierea cadrelor didactice care lucreaza cu copii cu C.E.S.;


- consilierea individuala si de grup a asistentilor maternali care au in grija copii din centrele de plasament.





Plan de activitati pentru diminuarea absenteismului scolar:


- monitorizarea saptamanala a absentelor de catre profesorii diriginti;


- consilierea psihologica individuala si de grup pentru identificarea cauzelor absentelor inregistrate si interventia necesara schimbarii comportamentului;


- consilierea psihologica individuala a parintilor si asistentilor maternali;


- vizita la centrul de plasament de catre profesorii diriginti pentru identificarea cauzelor absenteismului.

Premiul de excelenta

Premiul de excelenta pentru combaterea violentei in scoala castigat astazi ne onoreaza, pentru ca ca el este o incununare a unei activitati sustinute desfasurate de o echipa de profesionisti din scoala noastra, o echipa dedicata scolii si problemelor ei, care a reusit sa spuna nu violentei si indiferentei.


Nu am sa enumar toate activitatile intersante care s-au derulat in acesti 10 ani, ci vreau doar sa amintesc ca in demersul nostru am reusit sa- convingem pe elevi si pe parinti ca rolul scolii nu este numai de a transmite informatii, ci de a ne forma pentru viata. Sintagma “a fi om de omenie” a fost, este si va fi un principiu fundamental dupa care trebuie sa ne calauzim in viata, care presupune relatii armonioase cu semenii nostri in care orice forma de violenta este exclusa.

Fara indoiala nu am fi putut fi astazi pe podium si nu ne-am fi bucurat de succes daca nu am fi avut parte de colaborarea si sprijinul permanent al Consiliului local, Politiei, Bisericii, sponsorilor, fara de care multe din activitatile noastre nu ar fi fost realizate, si carora le multumim si pe aceasta cale.

Resurse pentru monitorizarea violentei scolare

In calitate de consilier scolar si de responsabil in Comisia pentru combaterea violentei din scoala imi pot asuma responsabilitatea de monitorizare si transmitere a datelor privind cazurile de violenta avand urmatoarea strategie:

- prezentarea in cadrul Consiliului profesoral a rolului Comisiei pentru combaterea violentei in scoala si a necesitatii monitorizarii cazurilor de violenta;
- prezentarea si distribuirea fisei tip de monitorizare a cazurilor de violenta tuturor cadrelor didactice;
- realizarea unei baze de date prin colectarea periodica (saptamanal) a fiselor de monitorizare.
Dificultatile reale cu care ma confrunt sunt de ordin material, costurile pentru multiplicarea unui numar mare de fise si slaba implicare din partea unor profesori in completarea fiselor si predarea lor in timp util.


Indicatorii de baza

Consider ca indicatorii selectati au surprins toate tipurile de acte de violenta care se regasesc in mediul scolar.


Mentionez ca insrumentele: Fisa de inregistrare a unui caz de violenta in spatiul scolar si Chestionarul pentru elevi le-as putea folosi drept model pentru a intreprinde o microcercetare in scoala mea.

O replica pe masura

Onorata redactie,



Am citit articolul publicat recent in ziarul d-voastra in care faceti aprecieri dure la adresa liceului nostru vis a vis de escaladarea cazurilor de violenta grava.


Tin sa mentionez ca prin strategiile si masurile de preventie aplicate de Comisia de prevenire si combatere a violentei din Liceul nostru in anul scolar 2009-2010 s-au inregistrat 23 de acte de violenta la un numar de 756 de elevi (12 agresiuni fizice elev - elev, 4 furturi, 6 distrugeri de bunuri din scoala). Am avut un singur caz de violenta grava in care doi elevi de la clasa a X-a impreuna cu alti prieteni mai mari din afara scolii au consumat alcool intr-un club din oras manifestandu-se scandalos si tulburand linistea din localul respectiv, fiind necesara interventia politiei pentru a calma spiritele; a doua zi au venit reporteri de la TV X ( si nu numai) si au intervievat directorul unitatii si dirigintele clasei; cazul a fost mediatizat aruncand o pata neagra asura liceului nostru.


V-am invitat de nenumarate sa fiti alaturi de noi la activitati prilejuite de sarbatorirea unor evenimente importante: :"Ziua portilor deschise", "30 de ani de atestare documentara", am dat nenumarate telefoane, i-am anuntat pe elevi de prezenta dumneavoastra, dar au fost dezamagiti, promisiunea facuta nu a fost onorata.


Sa inteleg din aceasta atitudine ca pentru d-voastra spatiul scolar este doar "un teatru de operatiuni de lupta" sau un "ring de box" si un un lacas al formarii si devenirii personalitatii copiilor nostri. Iar elevii vor intelege ca poti iesi in evidenta si poti fi apreciat doar daca iti afirmi masculinitatea (feminitatea) prin forta si agresiune si nu prin forta mintii si a ratiunii.


Psiholog:


Nasie Claudia

Atitudini rasiste


Nu avem in scoala copii de etnie roma. In schimb sunt multi copii de natonalitate turca si tatara, dar niciodata nu au existat diferende pe probleme etnice intre elevi. Multi dintre ei provin din familii mixte (turc cu romanca) care sunt functionale, existand relatii armonioase intre parinti si copii.


Dreptul de a fi respectat

Respectarea personalitatii si individualitatii copilului :
 
Am dreptul sa fiu respectat ca persoana umana, dreptul de a-mi dezvolta personalitatea potrivit aptitudinilor si capacitatilor mele si tinand cont de ritmul meu propriu de dezvoltare.

Am dreptul de a ma dezvolta pentru a performa la nivel academic, dar si sa ma dezvolta din punct de vedere social si emotional.
Am dreptul sa nu fiu supus pedepselor fizice si altor tratamente umilitoare si degradante.
Sa respect regulamentul scolii, sa frecventez zilnic cursurile si sa ma pregatesc conform cerintelor scolii.
Sa particip la activitati extracurriculare si la derularea unor proiecte si parteneriate educationale in care activitatea mea sa fie evidentiata si valorizata prin diplome si aprecieri.
Accesul la toate sursele de informatie existente in scoala: internet, biblioteca, cabinete scolare.
Asigurarea unui demers didactic care sa tina cont de particularitatile de varsta si individuale ale elevilor.
Colaborarea intre actorii implicati in educatia elevilor: director, profesori diriginti, parinti. Implicarea psihologului scolar in autocunoasterea si dezvoltarea personala a elevilor, dar si solutionarea eficienta a unor situatii de criza. Implicarea parintilor ca parteneri educationali pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii elevilor.


Traficul de minori

Dreptul de a fi informat asupra pericolului pe care il reprezinta traficul de persoane; modalitatile prin care pot fi racolati minori in traficul de persoane si exploatarea acestora prin munca, sexuala, cersit, trafic de organe, producerea si difuzarea de materiale pornografice cu minori – efectuarea unor asemenea activitati prin care se incalaca drepturile si libertatile fundamentale ale omului

Sa frcventeze cursurile consecvent si sa se implice in derularea activitatilor din scoala.
Sa evite integrarea in grupuri delincvente, de risc.
Sa fie suspiciosi in legatura cu promisiunile verbale sustinute de orice fel de argument de persoane “binevoitoare”.
Derularea in scoala unor activitati de informare si prevenire.
Asigurarea securitatii elevilor in scoala prin camere de supraveghere, prin paza asigurata de profersorul si elevul de serviciu pe scoala.
Conducerea scolii prin implicarea in proiecte educationale: “Traficul de persoane”, proiect realizat impreuna cu ANITP ( Agentia nationala impotriva traficului de persoane), Politia comunitara si Consiliul Judetean.


luni, 23 august 2010

Pro si Contra sanctiunii

Argumente: 

1. In orice scoala exista un Regulament scolar care prevede sanctiuni pentru nerespectarea disciplinei – respectiv pentru manifestarea unui comportament violent din partea elevilor.
2. Pentru a fi integrati si acceptati in colectiv elevii trebuie sa aibe un comportament prosocial care exclude violenta – astfel ei vor suporta consecintele comportamentului lor violent.
3. Sanctiunea il poate invata pe elev ca violenta
nu poate fi acceptata in stabilirea unor relatii interumane eficiente.
4. Aplicarea corecta a sanctiunilor poate sa creeze sentimentul de siguranta elevilor nonviolenti care au interiorizat regulile clasei si ale scolii si care si-au format un sistem de valori dupa care isi ghideaza comportamentul.
5. Sanctiunea este eficienta daca este aplicata corect si consecvent pentru comportamentele violente din scoala si daca sunt acordate recompense si evidentiale comportamentele nonviolente, prosociale.
 
 
Contraargumente:

1. Excesul de sanctiuni sau aplicarea de sanctiuni prea dure pentru situatii minore pot duce la la instalarea unui mediu dictatorial bazat pe frica.
2. Frica de sanctiune poate duce la abandon scolar.

3. Aplicarea unor sanctiuni in mod nejustificat pot duce la etichetarea si marginalizarea unor elevi de catre colegii lor.
4.Sunt elevi care pot fi impasibili (indiferenti afectivi) in fata sanctiunilor datorita unor carente educative din familie (in propria familie nu au fost obisnuiti cu un sistem de reguli si recompense si pedepse).
5. Elevii sanctionati pot trai sentimente negative de furie si manie, situatie care nu va shimba in bine comportamentul lor, ci vor avea tendina sa recidiveze sfidand orice norma sau regula.
In concluzie sunt de parere ca intr-un grup social si in mod special la grupul scolar la care facem referire trebuie sa existe un sistem de reguli care trebuie respectate pentru a se putea stabili relatii interumane eficiente. Nerespectarea regulilor atrage dupa sine aplicarea de sanctiuni.
Acestea sunt eficiente in urmatoarele conditii:
- sanctiuna sa fie direct proportionala cu fapta comisa;
- elevul sa nu fie pedepsit de mai multe ori pentru aceeasi greseala daca ea nu s-a mai repetat;
- sanctiunile sa fie prevazute in regulamentul scolar, sa fie cunoscute de elevi, sa se aplice cu consecventa cand se comit fapte de violenta in scoala, sa se aplice pentru orice elev indiferent de pozitia lui sociala si materiala.
 

Cu certitudine nu putem evita comiterea unor acte de violenta in scoala. 
Putem insa sa sa prevenim manifestarea unora dintre ele acordand atentie nu numai performantelor academice ale elevilor, ci desfasurand activitati de dezvoltare sociala si emotionala in cadrul orelor de dirigentie, de consilliere sau in activitatile extracurriculare.